صفحه شخصی بهزاد حسین زاده   
 
نام و نام خانوادگی: بهزاد حسین زاده
استان: لرستان - شهرستان: خرم آباد
رشته: کارشناسی معماری - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  طراح
تاریخ عضویت:  1389/01/17
 روزنوشت ها    
 

 تصاویری از شکستن دیوار صوتی بخش عمومی

27

تصاویری از شکستن دیوار صوتی
 

 

 


 


 

get="_blank">

get="_blank">

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

دوشنبه 3 بهمن 1390 ساعت 11:45  
 نظرات    
 
مائده علیشاهی 21:06 دوشنبه 3 بهمن 1390
1
 مائده علیشاهی
چه جالب!!!!:0
اما کاش یه توضیحی در مورد این دیوار صوتی می دادید که چطور پدیده ایه؟
ممنون
احسان درفشی 01:24 سه شنبه 4 بهمن 1390
2
 احسان درفشی
سلام
با کسب اجازه از جناب حسین زاده به عرض برسانم که وقتی سرعت جسم از سرعت صوت (۳۴۳ متر بر ثانیه یا 1240کیلومتر در ساعت) بیشتر بشه پدیده شکسته شدن دیوار صوت صورت میگیره.
توضیحات تخصصی تر:
صوت، در شرایط عادی (دما، فشار و … معمولی) در سطح دریا دارای سرعتی معادل ۳۴۰ متر بر ثانیه‌است که این سرعت، با افزایش ارتفاع و کاهش فشار و تراکم هوا، کاهش یافته و در ارتفاعات بالاتر، صوت فواصل را با سرعت کمتری می‌پیماید. این مسئله بدین صورت است که صوت از طریق ضربات ملکولهای هوا به یکدیگر و انتقال انرژی آنها فضا را طی می‌کند و هر چه تعداد مولکولها در یک حجم معین بیشتر باشند، انتقال انرژی زودتر صورت پذیرفته و صوت با سرعت بیشتری انتقال می‌یابد؛ چنانکه سرعت صوت در مایعات بیشتر از هوا و در جامدات بسیار بیشتر از مایعات و هوا و معادل ۶۰۰۰ کیلومتر بر ساعت است.

پس در نتیجه افزایش ارتفاع، تعداد ملکولها در یک حجم معین کاهش یافته و صوت با سرعت کمتری فضا را می‌پیماید. دیوار صوتی، شیئی فیزیکی و قابل روئیت نیست؛ بلکه به دلیل اینکه گذشتن از سرعت صوت نیازمند توان بسیار بالای موتور و آیرودینامیک بسیار خوب می‌باشد، این حد را یک مانع برای رسیدن به سرعتهای بالاتر دانسته و از آن به نام دیوار صوتی یاد می‌کنند. عدد ماخ، در حقیقت همان نسبت سرعت شیء پرنده یا همان هواپیما به سرعت صوت محیط است که به احترام دانشمندی اتریشی که برای اولین بار چنین مقیاسی را در نظر گرفت، آن را «ماخ» نام نهادند. پس عدد ماخ، کمیتی متغیر است و بسته به خصوصیات هوا مانند دما و فشار، تغییر کرده و کاهش یا افزایش می‌یابد.
امواج شوک (Shockwaves) در حقیقت همان عامل اصلی ایجاد دیوار صوتی هستند. امواج ضربه‌ای، تغییری ناگهانی در فشار و دمای یک لایه از هواست که می‌تواند به لایه‌های دیگر منتقل شده و به صورت یک موج فضا را بپیماید. برای درک بهتر مطلب، وقتی که سنگی در آب انداخته می‌شود، موجهایی در آب بوجود می‌آیند که به سمت خارج در حال حرکتند. این امواج، نتیجه افزایش سرعت یا اعمال نیرو به لایه‌ای از ملکولهای آب است که قادر به انتقال به لایه‌های دیگر نیز می‌باشد، و امواج ضربه‌ای نیز، همان امواج درون آب هستند، با این تفاوت که آنها در سیالی دیگر به جای آب به نام هوا، تشکیل می‌شوند.
به سرعتی که در آن حداقل یکی از سطوح هواپیما به سرعت صوت رسیده باشد، گر چه این پدیده در مورد خود هواپیما صادق نباشد، عدد ماخ بحرانی (Critical Mach Number) می‌گویند. عدد ماخ بحرانی را می‌توان به سرعتی که نمودار پسا در مقابل سرعت سیر صعودی می‌گیرد، نیز تعریف نمود. در این سرعت، فرامین هواپیما کم کم شروع به درست جواب ندادن کرده و حالتی شبیه به کوبیدن بر روی بال توسط امواج ضربه‌ای بوجود می‌آید که با گذر از دیوار صوتی، فرامین هواپیما به حالت طبیعی خود باز می‌گردند.
امواج ضربه‌ای توسط هواپیما در سرعت صوت، بسیار قدرتمند می‌باشند، چنانکه در صورت پرواز هواپیما نزدیک به زمین و گذر آن از دیوار صوتی، امواج ضربه‌ای با منتهای قدرت به اجسام زمینی مانند شیشه‌های منازل و ساختمانها برخورد نموده و باعث شکستن آنها می‌شود، یا حتی اگر شخصی در معرض امواج ضربه‌ای بطور مستقیم قرار گیرد، احتمال از دست دادن شنوایی و پاره شدن پرده گوش بسیار است.

از امواج ضربه‌ای، در بمبها و تسلیحات دیگر نیز استفاده می‌شود. بمبها با یک افزایش دما و فشار ناگهانی در لایه‌هایی از هوا، امواج ضربه‌ای بوجود آورده که از طریق هوا انتقال یافته و باعث شکستن شیشه‌ها و تخریب دیوارها نیز می‌شود. اگر شخصی در فاصله‌ای نسبتاً نزدیک در فضایی تهی از هوا و خلاء، حتی نزدیک یک بمب ده تنی ایستاده باشد، بر فرض منفجر کردن بمب، آسیبی به وی نخواهد رسید، چون هوایی برای انتقال امواج ضربه‌ای وجود ندارد.

به دلیل تولید امواج ضربه‌ای در سرعتهای حدود سرعت صوت، خلبانان سعی می‌کنند فقط مدت کوتاهی در چنین سرعتهایی ترانسونیک پرواز کرده و به زودی از دیوار صوتی گذر کنند، چون پرواز در این سرعتها نیروی بسیار زیاد موتور در نیتجه افزایش فوق العاده میزان مصرف سوخت را در پی دارد.
ممنون
عباس مرادی 11:53 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 عباس مرادی
ممنون آقای مهندس حسین زاده از این تصاویر زیبا
از آقای مهندس درفشی بدلیل مطالب تکمیلی راجع دیوار صوتی تشکر می گردد.
رضا مهیاری 13:29 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 رضا مهیاری
تشکر از مطلب خوبتون
احد آمالی 14:47 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 احد آمالی
خیلی جالب بود .
ممنون از هردو دوست عزیز
میلاد ع نم نم 16:24 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 میلاد ع نم نم
خیلی خوب
کورش نیکزاد 19:36 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 کورش نیکزاد
مرسی مهندس جان
نمیدونستم شکستن دیوار صوتی رو میشه با چشم دید
خیلی باحال بود
مائده رهنما 20:09 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 مائده رهنما
مطلب جالبی بود، با تشکر از آقایان درفشی و حسین زاده
مائده علیشاهی 21:18 سه شنبه 4 بهمن 1390
1
 مائده علیشاهی
جناب درفشی از توضیحاتتون بسیار بسیار ممنونم
موفق باشید.
یحیی بهمنی 06:52 چهارشنبه 5 بهمن 1390
1
 یحیی  بهمنی
ضمن تشکر از هر دو بزرگوار،
با توجه به اینکه در زمان جنگ، دیوار صوتی رو بارها تجربه کردیم، تصوری که برای دلیل اون از کودکی، در ذهنم داشتم و دارم، اینطوریه(جناب درفشی میشه بفرمایید این تصور با مبنای علمی که بیان فرمودید، تطابق داره یا نه؟):
فرض کنیم، یک مولکول حامل صدای طبیعی هواپیما، داره بطور طبیعی صدا رو به مولکول بعدی منتقل‌میکنه، حالا اگه سرعت هواپیما بتونه از سرعت صوت بیشتر بشه، میتونه از اون مولکوله سبقت بگیره! لذا وقتی هواپیما به مولکوله برسه، یکی میزنه تو سر اون مولکوله و صداشو مجددا رو اون مولکوله (که بیچاره داشت برای خودش صدای قبلی رو منتقل میکرد) تحمیل کنه! یعنی جنبش مولکوله رو دوبله کنه! همینطور به مولکول‌های بعدی...؛ خوب در نتیجه یک صدای ناگهانی دوبرابر صدای هواپیما ایجاد میشه! حالا اگه تو همون لحظه مثلا یه ترقه‌ای هم کنار اون مولکوله بترکونه، (ایجاد صدای مصنوعی)، انرژی مولکوله، بجای دوبله، سوبله یا بیشتر میشه!! بعد آدم‌ها فکر میکنن یه جایی بمب افتاده...

فقط یه سؤالی برام بی جواب مونده: این هواپیما وقتی میخواد به سرعت معمولی برگرده، بالاخره، اون مولکول پر انرژی به خود هواپیما میرسه و با همون شدت، به هواپیما ضربه میزنه! یعنی باید بدنه هواپیما بتونه در مقابل اون انرژی طاقات داشته باشه! آیا داره؟ یا نه، یه جور دیگه از دست انرژیش فرار میکنه؟ یا ...؟
م افتخاری 08:21 چهارشنبه 5 بهمن 1390
1
 م افتخاری
تصویر شکسته شدن دیوار صوتی همزمان توسط سه فروند جنگنده در نوع خود جالب بود
سپاس
وسپاس ویژه از توضیحات آقای مهندس درفشی
بهزاد اکابری 20:25 چهارشنبه 5 بهمن 1390
2
 بهزاد اکابری
مطلب و تصاویر ارسالی مهندس حسین زاده من رو هم یاد بمب باران ها و موشک باران سال 66 و67 انداخت. عجب روزهایی بودن. هیچی سر جاش نبود. هیچ کس خودش نبود. هر لحظه منتظر آژیر قرمز بودیم. یا باید میرفتیم توی زیر زمین یا اگر توی خیابون بودیم میگفتن برین توی جوب آب بخوابین. هفته ای دو سه بار هم که میگفتن هواپیماهای عراقی دیوار صوتی رو شکستن، ما هم دلمون میخواست بریم این دیوارو که عراقی ها باهاش مشکل داشتن و هی میشکستنش ببینیم!!!!!!! ولی کسی مارو اونجا راه نمیداد!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. بعضی وقتا هم توی اخبار میگفتن جنگنده های ایرانی توی عراق دیوار صوتی رو شکستن که ما های دلمون خنک میشد!!!!!!! ولی از مزاح که بگذریم جزو معدود ملت هائی هستیم که نسلی از اون ملت تاثیر شکسته شدن دیوار صوتی رو در یک شرایط خیلی جدی تجربه کردن و مطمئناً فراموش هم نمیکنن. امیدوارم هیچ نسل دیگری از این ملت چنین پدیده ای رو تو اون شرایط تجربه نکنن.
ممنون مهندس حسین زاده.
توضیحات مهندس درفشی هم خیلی مفید بود، من فقط میدونستم وقتی سرعت جسمی از سرعت صوت بیشتر بشه اون دیوار افسانه ای شکسته میشه، ولی نمیدونستم اینهمه آپشن داره.
ممنون مهندس درفشی بخاطر اینک حوصله کردین و اون همه ما رو روشن کردی.
مهدی سلطانی 10:00 پنجشنبه 6 بهمن 1390
0
 مهدی سلطانی
مرسی
خیلی زیبا و جالب بود
مهدی ناظمی 12:26 پنجشنبه 6 بهمن 1390
0
 مهدی ناظمی
سپاسگزارم جناب مهندس حسین زاده.از آقای مهندس درفشی هم متشکرم که با بهترین وجه ممکن توضیح دادن.من اطلاعات کمی در باره دیوار صوت داشتم.واقعا عالی بود.پیروز باشید
سید حمزه میرخلیلی 12:34 پنجشنبه 6 بهمن 1390
0
 سید حمزه میرخلیلی
زیبا و دیدنی بود
احسان درفشی 00:39 آدینه 7 بهمن 1390
0
 احسان درفشی
سلام به همه دوستان
از اینکه ارائه مطلب ، مورد استفاده دوستان قرار گرفته بسیار خوشحالم ، اما باید به عرض تمامی دوستان محترم برسانم که بنده بعد از دیدن روزنوشت جناب مهندس حسین زاده ، فقط در همان اندازه جمله اولم در این زمینه اطلاع داشتم . اما با جستجو در سایت ویکی پدیا ( http://www.wikipedia.org/ ویکی پدیا یک دانشنامه (دایرة‌المعارف) علمی است که مقالات علمی در زمینه های مختلف و با زبانهای مختلف در آن موجوده. مردم کشورهای مختلف میتوانند مطالب علمی خود را در این سایت قرار دهند و پس از تایید ، آن مطالب در سایت نمایش داده میشود و در لیست جستجو قرار میگیرد و مراجعه کنندگان هم در صورت مشاهده مغایرت مطالب ارائه شده میتوانند مطالب را اصلاح کنند یا گزارش دهند و باز در صورت تایید ، آن مطلب اصلاح میشه و یا حذف میشه. از امکانات این سایت اینه که میتوانید در صورت تمایل مطلب مورد نظرتون رو در همان لحظه به صورت pdf دریافت کنید و یا اینکه با استفاده از مطالب موجود در سایت برای خودتان کتاب ایجاد کنید.
این تعریف خود سایت از خودشون:
درود! به ویکی‌پدیا خوش آمدید.
ویکی‌پدیا دانشنامه‌ای اینترنتی است که همگان مقاله‌های آن را می‌نویسند و ویرایش می‌کنند. شما هم می‌توانید در نوشتن مقاله‌های آن مشارکت کنید. این خودآموز به شما کمک می‌کند تا ویکیپدیایی شوید.
تعداد مقاله های پارسی موجود در سایت به نقل از خود سایت:
دانشنامه‌ای آزاد که همه می‌توانند آن را ویرایش کنند؛ با ۱۶۹٬۹۶۵ مقاله به زبان فارسی. http://fa.wikipedia.org)
در مورد شکستن دیوار صوت ، به مطالب ارائه شده در این روزنوشت رسیدم که بعد از مطالعه ، گفتم شاید برای ارائه به دوستان بد نباشه. البته اشتباه بنده این بود که منبع رو ذکر نکردم ، که البته قصدی نداشتم و به ذهنم نرسیده بود که کار اشتباهی میکنم.
به هر حال از تمامی دوستان عذرخواهی میکنم که کاری کردم که تصور اشتباهی از بنده در ذهنشون شکل بگیره.امیدوارم که بنده رو ببخشید.
با این توضیحات ، در خصوص سوالهای جناب مهندس بهمنی عزیز به عرض میرسونم که در مورد سوال اولتون: تخصصی در این زمینه ندارم و البته سوالتون نیاز به پژوهش و کار آزمایشگاهی داره و در مورد سوال دومتون هم ، برداشتی که بنده از توضیحات ویکی پدیا که در بالا ارائه شده{در این سرعت، فرامین هواپیما کم کم شروع به درست جواب ندادن کرده و حالتی شبیه به کوبیدن بر روی بال توسط امواج ضربه‌ای بوجود می‌آید که با گذر از دیوار صوتی، فرامین هواپیما به حالت طبیعی خود باز می‌گردند.} داشتم این بود که هواپیما باید بتواند از مقاومت کافی برخودار باشه.
مجددا از همه عذرخواهی میکنم.
بهزاد اکابری 22:51 آدینه 7 بهمن 1390
0
 بهزاد اکابری
درفشی جان کاری که تو کردی هیچ کدوم از ما نکردیم و دنبال بیشتر فهمیدن نرفتیم. کارت قشنگ بود. از اینکه قانون کپی رایت رو زیر پا گذاشتی هم ناراحت نباش همینکه پشیمونی یعنی هنوز امیدی بهت هست!!!!!!!!!!!!!
مهدی غفرانی 20:01 شنبه 23 دی 1391
0
 مهدی غفرانی
خیلی ممنونم